Великият град Градът

Великият град Градът, познат преди 2000 год. като Византион, и по късно като Константинопол. А сега носещ името Градът!
Има две села с подобно име в планината над Византион позната навремето като Астика, сега Странджа. Селата са Визица на 15 км в права линия по горските пътища от Приморско, и Визе (в Турция). Вероятно има и други. От Визица се открива широка гледка. От Византион също. Това е първото известно име на този наш велик древен град.
Както Несебър (родното място на Езоп) е един от малкото древни градове които никога не са си сменяли името.
И древният град Одрюза, наричан също Пулпудева е едно от важните места за световната цивилизация. Първата столица на първата европейска национална държава – Одриско царство. Доказано най-старият съществуващ и до днес европейски град. Любимият Пловдив, с хълмовете и Марица!
Безспорно Византион е бил най-важният и богат тракийски град. Монетите сечени през Античността в града са много много повече от всички останали градове в цяла Тракия. Бил е важен и значим град от световна величина. И това, че тракиеца Костадин от Сердика е сменил името на Византион, не означавя, че града е станал друг.
Всъщност Византион е толкова велик град, че се е самонарекъл Градът. Това му е днешното име. Така го е наричало населението стотици, дори и хиляди години – Градът, Истинполис (се е чувало, на гръцки – ,στην πόλη/stin póli(s) )като днешното име Истанбул означава Истинполис – Градът!
Цариград!
А защо го наричаме Цариград?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.