Ранули

Крепост Ранули на хълм Лъвската глава

Близо до морския бряг, по поречието на река Ропотамо се намира хълмът Лъвската глава. Върхът му е преграден с крепостна стена със значителна по големина площ. Градът съществувал на това място се е казвал Ранули, като е отбелязан в Хамбарлийския надпис от 813 год. Археологически разкопки не са правени, тъй като обектът се намира в сърцето на природния резерват Ропотамо. От намерената на повърхността керамика можем да определим, че е населяван в периода 14 век пр. Хр. – 15 век сл. Хр.

Хълмът е разположен на завоя на р. Ропотамо, непосредствено преди реката да навлезе в морето.

От върха се откриват широки панорамни гледки, както към Странджа планина, така и към устието на река Ропотамо и остров Св. Тома.

Крепостната стена обгражда значителна площ, но е изградена само в малка част от хълма. Останалите страни са естествено защитени от непристъпни скали.

Върху скалите има множество изсичания.

На хълма има три пещери, които са с южно разположение и могат да бъдат оприличени на пещерите-утроби в Родопите.

Кадърът е от най-ниско разположената и съответно най-голяма пещера по хълма. Направен е около обяд на пролетното равноденствие. Прави впечатление, как слънцето прониква до края на Утробата чрез оплождащ лъч.

Най-голямата пещера е достъпна само от висок отвор.

Скалното образувание, което се оприличава на Портал, долмен или пещера-утроба. Разположено е с отвор на юг. Намира се в най-високата част на хълма, като от двете страни има крепостна стена. Има предположение, че образуванието е използвано за врата на крепостта.

Върху челото на лъва

Скално образувание с отвор север-юг, разположено близо до крепостната стена.